Belajar Manik Tabur.
12:53 AM | Author: Jarum Kidal

Salam...bulan ini aini agak penat skit sebab banyak kena buat kerja luar lebih masa.tapi apapn mlm ni aini berminat nak sharing pasal teknik wat manik tabur mcm dalam post aini tue..mula-mula untuk belajar pelajaran paling senag skali nak wat iyelah manik tabur ni la cuma perlukan kesabaran manapun sama tue yang penting.

Mula nak buat manik ni kita kena mahir kan teknik jahit manik sebiji demi sebiji.Mudah jer pasni korang amik satu t-shirt yang ada design yang korang minat pastu korang mahirkan tangan dengan jahit ikut design itu .Insyaallah nanti korang mesti dah terbiasa

Bila dah terbiasa korang pergi pula amik kain kosong pastu buat bentuk 4 segi dalam 7 x 3 cm.Korang mula jahit manik macam korang buat ikut2 tu tapi kali ni korang taburkan teknik jahit tu biar nampak tunggang langgang takpe jangan jahit tersusun..

Skang klu dah rasa puashati korang mula belajar dengan selitkan labuci sekali setiap kali jahit.pastu kreatif2kan diri untuk buatkan corak2 yang korang minat ..boleh punya..

Ingat kawan-kawan dimana ada kemahuan ,disitu ada jalan...renung2kan dan selamat belajar.

Jentayu Si Tabur
10:44 PM | Author: Jarum Kidal
Manik Glamour

Manik ni aku belajar dari seorang sifu bagi aku...dia suruh aku jahit manik ikut contoh yang dia kasi..manik ni macam manik TABUR aku wat sblm ni cuma manik ni kita kena selitkan setiap biji manik ngan sekeping labuci(sequence).

Baju yang aku wat ni aku masukkan tiga biji manik n tiga keping labuci so aku tabur2kan biar nampak serabut sbb manik nie bagi aku dia memerlukan satu kreativiti bukan satu kekemasan yg tersusun benda pun dah terang-terangan di panggil manik TABUR.Macam baju ni aku pilih manik yang tak kontra sgt tapi dia shine lebih apapun sbnrnya semua tue bergantung pada citarasa kita @ maybe cust kita iyelah rambut sama hitam hati lain2..

Tapi aku wlu camner pun aku akan selitkan gak warna2 kontra baru happening..Teknik nak jahit manik nik aku sarankan klu korang tak biasa g jahit manik @ manik pun tak banyak korang letak atas kain then ambil more better cepat pun cepat..tapi terserah lah ikut keselesaan..mari mencuba aku jahit nie lbh kurang 3 jam naik kebas punggung aden..

Manik Si Gadis Pelangi
12:48 AM | Author: Jarum Kidal
Manik popular

Emmm....manik ni terkeluar di fikiran aini masa aini dok layan belek buku nona gambar erra fazira..tengok baju dia pakai menarik hati plak kebetulan ada cust.aini dia nak jahit manik baju dia, yang cantik katanya dia ni tak kesah sgt janji nmpak glamour jadi aini pun pilih jahit MANIK TABUR nie...tak susah pun jahit manik nie sebenarnya senang jer main tabur manik tue ikut kreativiti kita sendiri

Secara keseluruhan baju nie aini gunakan 9 jenis warna manik.dua warna aini selitkan dengan labuci..pastu ada gak gunakan batu2 manik.

...Tapi yg penting pilihan warna tue kena kontra bagi timbul..masa jahit manik nie aini amik masa 8 jam non-stop tak kira dah waktu ni apa jadi pun bukan apa klu berhenti kang aini mulalah malas nak buat...apapun nie lah hasilnya...
Related Posts with Thumbnails

Labels

Spottt